Samozřejmě můžete žít bez psa, ale nestojí to za to...

Letní horko

Vysoké letní teploty mohou být psovi nebezpečné, je potřeba ho před nimi chránit a využít všechny možnosti.

Důležité je vědět, že srst je pro psa izolační vrstvou a to proti zimě i proti horku. Proto není rozumné psa ostříhat, v domnění, že se tím ochladí. Je to právě naopak. Izoluje ale jen dobře pročesaná srst, pod plstnatou srstí je psovi větší horko a mohou se vyskytnout následně i kožní problémy.

V horku trpí především psi s nadváhou, psi staří a zejména jsou ohroženi jedinci s nemocemi oběhového aparátu, případně feny ve vysokém stupni březosti, ale i malá štěňata. Situaci někdy komplikují náhlé změny atmosférického tlaku. Zejména starší psi a nebo psi s nemocným srdcem na to bývají citliví a bývají v té době unavenější, hlavně v době před bouřkou.

Prudké slunce může způsobit i úpal a dokonce i spálení nosu, zejména u psů s nedostatkem pigmentu. V extrémních teplotách je vhodné psa přes den jen krátce venčit a na delší procházku se vydat brzy ráno nebo později večer. Delší chůze by měla být maximálně po jedné hodině přerušena přestávkou a pes by měl mít možnost se napít. Zvlášť opatrní musíme být při přepravě psa autem, pokud není vybaveno klimatizací. Cesty plánujeme pokud možno také na chladnější období dne, tedy brzy ráno nebo večer. Rozhodně nenechávejte psa odloženého v autě.

Jsou psi, kteří při vysokých venkovních teplotách přijímají nižší dávky krmiva. Nesmíme v takovém případě zapomenout na odstranění zbytků, které se rychle zkazí. V krmné dávce je vhodné omezit tuky a předkládaná potrava by měla být i v letních měsících pokojové teploty, tedy ne z lednice.

V letních měsících je vhodné napájecí vodu častěji měnit, pes by měl mít k dispozici vodu vždy čerstvou, pokud možno chladnou. Dbejte na to, aby pes opravdu dostatečně pil, někdy starší psi nemají o vodu tolik zájem a mohou být tedy lehce dehydratovaní i když mají k vodě přístup. Pokud se vám zdá, že pes nedostatečně pije, je možné mu napájecí vodou ochutit – třeba medem, glukopurem, trochou masového netučného vývaru nebo přidáním maličkého množství mléka, prostě tím, co má pes rád. Pak je nutné kontrolovat, aby se voda s přídavkem nezkazila. Dobře působí také podání iontového nápoje. Je možné použít některý určený pro lidi, ale jsou i speciální pro psy. Tyto nápoje jsou ve vysokých teplotách, což je pro psa zátěž, zvlášť vhodné pro starší psy.

Pokud pes rád chodí do vody, případně si hraje s proudem vody z hadice, je dobré mu toto dopřát a umožnit mu ochlazení. Je také možné trochu zpříjemnit rozpálené prostředí dvorů a zahrad pokropením několikrát denně proudem vody. Pes by měl mít možnost sám se podle své potřeby uchýlit do stínu nebo ještě lépe do nějakého chladnějšího prostoru v domě.

Jak poznáte úpal, případně úžeh? Úžeh je způsoben přímým slunečním zářením, dochází k selhání srdečního oběhu, ke chvění, nevolnosti, případně i krátkodobému bezvědomí. Následkem bývá úpal, tedy přehřátí. Může dojít k úplné ztrátě vědomí s křečemi a dýchacími potížemi. Může dojít až k selhání srdce a následnému úhynu psa. Pokud zpozorujete na svém psovi nezvyklou malátnost, pes se vám jeví jako unavený nebo se dokonce potácí, okamžitě ho dopravte do stínu, podejte mu pití a snažte se opatrně ochlazovat povrch jeho těla kropením, přikládáním chladivých obkladů nebo alespoň ovíváním a co nejrychleji se snažte dopravit psa k veterinárnímu lékaři.

Riziko přehřátí psa je dobré nepodceňovat a raději problémům předcházet.

Přejeme hezké prožití léta.