Samozřejmě můžete žít bez psa, ale nestojí to za to...

Psa s nebo bez PP?

Ne vždy můžeme zvážit a mít vliv na příchod nového člena rodiny. V případě, že novým členem rodiny bude pejsek, je to možné......zvažujte tedy, prosím, všechna pro a proti.

Nejčastější připomínka, že zájemce neplánuje chození na výstavy, nemá na pořízení psa s PP vliv. Pokud opravdu chcete psa společníka a nezáleží vám na plemeni, podívejte se do některého útulku a nevěřím, že byste si nevybrali, že by vás žádný pejsek nechytil za srdce a že byste nenašli žádného, kterého byste si chtěli vzít domů. Uděláte dobrý skutek, aspoň jednomu pejskovi pomůžete a budete mít výborného přítele. Pokud vám ale jde právě o irského vlkodava (nebo o jiné konkrétní plemeno) vybírejte pečlivě.

Kontaktujte raději několik chovatelů, vyptejte se na vše co vás zajímá, podívejte se jak vypadají a kde žijí rodiče nebo alespoň matka vašeho budoucího přítele a společníka. Pokud budete pořizovat psa bez PP je reálné, že to bude potomek rodičů, kteří z nějakých důvodů nebyli uchovněni. Možná měli vadu skusu, možná měl otec štěňat jenom jedno varle, možná měli rodiče nějakou povahovou vadu. Možná jeden z rodičů nebyl ani vlkodav. I takové případy se staly. I pokud vám na tom nezáleží proč podporovat chov na nestandardních rodičích, proč neudělat již zmíněný dobrý skutek?

Další častou otázkou je pořizovací cena. Ano, psi s PP bývají dražší. Chovatel psů s průkazem původu se musel postarat aby fenka, matka štěňat, měla kvalitní stravu, musel jí zabezpečit preventivní veterinární péči, musel jí předvést na svodu a bonitaci. Možná navštívil nějaké a možná i hodně výstav. Zvažoval, kterým psem svou fenku nakryje a často jel za krycím psem hodně daleko. Dále se staral pečlivě o štěňata, opět jim zabezpečoval kvalitní krmení....nechal je zapsat do plemenné knihy. Vy zaplatíte na začátku vyšší obnos, než při pořízení psa bez PP. Někdy v cenách ani moc velký rozdíl být nemusí. Pokud se ale hodláte starat o svého pejska dobře, další náklady budou stejné ať už je štěně bez nebo s PP. A vlkodav je náročné plemeno. Zejména období jeho růstu a vývoje je náročné po všech stránkách, tedy i po té finanční. Koupí psa s PP nezajistíte bezproblémový odchov a stoprocentní zdraví svého štěněte, ale rozhodně to bude pravděpodobnější.

"Psi jsou tvorové vyjímečně krásní a zajímaví…jsem přesvědčen, že míra blaha, kterou člověku přináší soužití se psem, vysoce převyšuje míru nepohodlí. "

Stephen Budiansky