Samozřejmě můžete žít bez psa, ale nestojí to za to...

Jarní setkání v Oseku u Duchcova 2011

Irskému vše irské - Jarní setkání v kempu Osek u Duchcova při příležitosti 5. výročí založení NF IV.

Tentokrát se sešli majitelé irských vlkodavů na prodlouženém víkendu 26. – 29.5.2011, aby strávili společný čas se svými psy a přáteli společných zájmů a oslavili 5. výročí založení Nadačního fondu Irský vlkodav. Kolik bylo lidí přesně nevíme, ale pejsků se sešlo 36. V sobotu, hlavní soutěžní den, se přijeli podívat a fandit i zástupci jiných psích plemen, maličká čivava a hned tři tibetské teriérky.

Byli jsme s pejsky na společné procházce krásným lesem, do kterého se vchází rovnou z kempu, což byla výhoda i na krátké venčící procházky. U kempu je velký rybník, kterého někteří psi i majitelé využili k první letošní koupeli. Naskytla se i možnost prohlédnout si Osecký klášter při svíčkách a poslechnout si krásný koncert.

O body v tradičních i netradičních soutěžních disciplínách bojovali všichni psi. Odpoledne byla výstava sice improvizovaná, ale nechyběly jí potřebné náležitosti včetně zadávání titulu pro psa, který získal ohodnocení s nejvyšším počtem bodů. Letos poprvé se soutěžilo o titul BOF – Best of Fond. Aby byla zachována skutečná korektnost a nestranné posuzování, posuzovali tři rozhodčí a historicky poprvé se nositelem tohoto titulu stal Prokůpek. Porota přidělovala body za krásu hlavy, předvedení a celkový dojem. I když byla porota nejen nestranná, ale i přísná, hodnocení celkového dojmu bylo ve všech případech s plným počtem bodů, ale jinak to u vlkodavů snad ani být nemůže.

V každé soutěžní disciplíně byli samozřejmě vítězové, ale v podstatě nebylo poražených. Psi sbírali body postupně a jejich páníčkové jim více či méně pomáhali. S největším počtem bodů vyhrál soutěž o Pohár 5. výročí založení NF IV Arvi, kterému trošku pomohl jeho malý společník Max. Druhá byla Saly-Q a třetí Matylda.

Večery jsme trávili nad různými dobrotami a tak jsme přečkali i bouřku aniž by nám to nějak vadilo. Ostatní dny a večery se i počasí povedlo. Sobotní večer byla ta pravá oslava výročí založení fondu včetně přípitků, gratulací, poděkování, vyhlašování vítězů a také přečtení a zamyšlení nad zprávou, která shrnula uplynulých pět let ( zprávu najdete zde ).

Krátce jsme zavzpomínali na psy, kteří měli lepší život díky nadačnímu fondu a všem jeho přispěvatelům. Přímo na místě s námi bylo pět nadačních psů, což bylo náhodné, ale vzhledem k oslavám 5. výročí tak trošku symbolické. Výtěžek z reklamních předmětů spolu s finančními dary přinesl do pokladny fondu 6.140 Kč.

Přijeli jsme na prodloužený víkend, ale času bylo stejně málo a tak budeme pokračovat zase v létě, poslední prázdninový týden. Už se všichni těšíme a zveme vás, abyste se přijeli aspoň podívat.