Samozřejmě můžete žít bez psa, ale nestojí to za to...

Útulek Jimlín

Podpora psů v útulku Jimlín - Kříženec z útulku v Jimlíně u Loun našel nový domov u Dáši Holkové a jeho špatný zdravotní stav a opravdu silné začervení přivedlo Dášu na myšlenku opatřit peníze na podporu ostatních psů v útulku.

Napsala nám k tomu:
Bráška je u nás už víc jak týden a musím říct, že mne stále překvapuje, jak moc je úžasný. Je až neuvěřitelné, že po trápení, které si prožil má tak veselé a důvěřivé chování.

Je to velký mazel, vděčný za pohlazení, za každé vlídné slovo, jakmile si sednu, okamžitě mi pokládá hlavu na klín a dívá se tak krásně, jak to dokáže jen vděčný pes. Je pořád hladový, přestože dostává 6x denně. Vzhledem k jeho zažívacím potížím musí dostávat méně a často. Když ho hladím, mám pocit, že si o jeho páteř a kyčelní kosti pořežu ruku. Brášku jsem odčervila a ve výkalech našla velké množství tasemnic! Dobrá, teď už to snad půjde k lepšímu, už mu žádná tasemnice nebude ubírat to, co sní. Ulevilo se mi, ale jen na chvíli. Vzpomněla jsem si na ostatní psy v útulku, na to, že Zuzana řekla, jak jsou hubení. Určitě mají taky tasemnice, určitě jim ty bestie ubírají z jejich porcičky jídla. Nemůžeme si všechny vzít, ale můžeme jim alespoň trochu pomoci. Slíbila jsem Bráškovi, že něco pro jeho kamarády podnikneme a protože vrtěl ocasem a usmíval se, určitě mi rozuměl. Prosím, pomožte splnit můj slib Bráškovi, prosím pomožme pejskům, kteří neměli to štěstí dostat nový domov, jsou tam a čekají. Děkuji D.Holková

Dobrá věc se podařila a v krátkém čase se sešly peníze určené přímo na pomoc psům v útulku, se kterými bylo možné začít s preventivní a současně i léčebnou akcí. Díky všem, kteří na podporu zdraví těchto pejsků přispěli, především díky Dáše za výborný nápad, za přístup a neuvěřitelně úspěšný výsledek.

S majitelem útulku jsme předem projednali postup, nabídli pomoc o které víme, že není všespasitelná, ale že konkrétním psům v současné době pomůže. Přestože se v útulku každý nový pejsek proti parazitům ošetří, není možné udržet všechny zcela zdravé a odčervené. Psi se střídají a každý den nějaký přibyde, někdy i několik. Naštěstí alespoň někteří odcházejí do nových domovů.

V sobotu, kdy bývají v útulku i dobrovolní pomocníci, byli všichni psi v útulku odčerveni, došlo i na ošetření psů i prostředí proti klíšťatům a blechám. V té době bylo v útulku 65 psů, většinou samozřejmě kříženci různých ras, ale jsou mezi nimi i čistokrevní psi, dokonce je možné u některých identifikovat původ. V podstatě všichni jsou velmi přátelští k lidem a většinou i k sobě navzájem. V sobotu dopoledne je také v tomto útulku zvykem, že přicházejí dobrovolníci venčit a berou pejsky na krátké procházky. Je to velká radost, ale také velký smutek, když musí jít pes zase zpět do kotce a zase čekat. Doufejme, že se každý pes dočká svého nového majitele a je výborné, že jsme s pomocí štědrých dárců mohli psům jejich čekání usnadnit alespoň v tom, že je nebudou trápit zdravotní problémy způsobené parazity. V útulku je i maličká fenka, která má několik dní stará štěňata, je tam i další fenka, která porodí každým dnem....

Že to psi s lidmi opravdu nemají lehké, vám ukážeme na jednom případě, který bohužel není ojedinělý. Den před naší odčervovací akcí byla odchycena fenka, která se potulovala sama se vzkazem na obojku.

Vzkaz hovoří jasně a za vše.
Jsme rádi, že se podařilo vybrat dostatečné prostředky na to, aby se psi v útulku přeléčili ještě nejméně jednou, a snad zbyde ještě i na nějaké přilepšení.

Díky všem, kdo nejsou lhostejní.